Cartea din geanta

Recenzie: Mici lucruri mărețe – Jodi Picoult

Cartea asta este prima carte citită de mine în care am putut să văd foarte clar ce presupune discriminarea și cât de mult poate da peste cap viețile unor oameni. Este scrisă atât de bine, încât trăiești odată cu fiecare personaj, simți prin toți porii deznădejdea, speranța, furia și bucuria. Sunt scoase în evidență lucruri pe care mulți dintre noi le ignorăm sau pur și simplu le trecem cu vederea în loc să reflectăm asupra lor, nelăsându-ne conduși de prejudecăți și teorii false.

Citate care mi-au plăcut:

Bebelușii sunt niște cărți nescrise. Nu vin pe lume cu supozițiile părinților lor sau cu promisiunile pe care li le va face Biserica, sau cu capacitatea de a împărți oamenii în cei care le plac și cei care nu le plac. De fapt nu vin pe lume cu nimic, doar cu nevoia de alinare. Și o vor accepta de la oricine, fără să judece persoana respectivă.


Prietenia e un ecran de fum. Oamenii pe care îi consideri niște prezente durabile se dovedesc a fi oglinzi și lumină. Și atunci cobori privirea și realizezi că mai există și alții, a căror prezență ai considerat-o de la sine înțeleasă, cei care alcătuiesc temelia ta.


E uimitor cum se pot remodela evenimentele și adevărurile, precum ceara care a stat prea mult timp la soare. Ceea ce numim fapte nu există. Nu există decât felul în care ai văzut un fapt la un moment dat. Cum ai relatat acel fapt. Cum a procesat creierul tău acel fapt. Povestitorul nu poate fi exclus din poveste.

Sinopsis:

Ruth Jefferson este o asistenta medicala de culoare, cu peste douazeci de ani de experienta. La intrarea intr-o tura vrea sa faca o verificare de rutina a starii unui nou-nascut, insa imediat este anuntata ca i s-a dat in grija alt pacient.

Parintii bebelusului sunt niste rasisti convinsi, care lupta pentru suprematia albilor si nu vor ca Ruth, care este afro-americanca, sa le atinga copilul.

Conducerea spitalului e de acord cu cererea lor, insa a doua zi bebelusul face un stop cardiac in timp ce Ruth este singura in sectia de nou-nascuti.

Se va supune ordinelor sau va interveni?

Cu empatie, inteligenta si candoare, Jodi Picoult vorbeste despre rasism, privilegii, prejudecati, dreptate si compasiune – si nu ofera raspunsuri simple. Mici lucruri marete este o reusita extraordinara a unei autoare aflate la apogeul carierei sale.

„Mici lucruri marete este cel mai important roman pe care Jodi Picoult l-a scris vreodata. Va fi o provocare pentru cititorii ei si va amplifica dezbaterile despre rasism si prejudecati.” – The Washington Post

„Un roman care vizeaza intocmai starea de spirit actuala a natiunii noastre. O lectura extraordinara, de la inceput pana la sfarsit.” – San Francisco Book Review

„O poveste impresionanta despre sistemul judiciar. Dat fiind climatul politic actual, e vizionara si cu totul remarcabila. Jodi Picoult este o scriitoare care-si cunoaste pe deplin personajele.” – The New York Times Book Review

Jodi Picoult este o autoare americana de mare succes. A scris douazeci si trei de romane, dintre care ultimele opt au intrat direct in lista de bestselleruri a publicatiei New York Times.

Vandute in peste 40 de milioane de exemplare peste tot in lume, cartile sale sunt traduse in treizeci si cinci de tari. Patru dintre ele au fost ecranizate pentru televiziune, iar dupa My Sister’s Keeper a fost realizat un film de lung metraj, cu Cameron Diaz in rolul principal.

Mici lucruri marete va fi ecranizat, cu Viola Davis si Julia Roberts in rolurile principale, intr-o productie Amblin Partners.

La Editura Trei, de aceeasi autoare, a aparut romanul Vremea plecarii.

Produs publicat in 2017 de Trei
Data aparitiei: Noiembrie 2017
Format: 130×200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 656
ISBN: 978-606-40-0185-6
download

2 gânduri despre „Recenzie: Mici lucruri mărețe – Jodi Picoult

  1. Faina recenzie si superbe citatele, în special primul cu care sunt perfect de acord, cu un mic amendament. Bebelusii sunt carti scrise de iubirea parintilor, carti pe care amândoi „scriitorii” încearca sa le descifreze tainele ascunse, reusind într-o mai mica sau mai mare masura acest lucru.
    Sa fiti iubiti si împliniti pe toate planurile si în toate aspectele vietii !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.